Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог
търси

  • Най-четени
  • Най-дискутирани

Най-активни фенове

автор MoPcKu Модератор  звяр
26.11.10 15:42

21

Страхотна рецепта...

тамън са на тема мезета от свинско и телешко чакам само да позастудее малко, че при нас знаеш е голяма влага, а си и беше топло до оня ден...

Съдържаниет е скрито
Влезте за да го видите

коментари Коментари (21)   Напиши коментар

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
24.11.10 22:33

Сигурно е супер...

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

mirror_ 
24.11.10 22:44

На мен ми харесва и не е толкова мазно, колкото ми се струваше, че ще бъде. Вероятно, защото се яде студено. Даже чакам идеи за подправките, защото аз слагам традиционни, без бахар. Не обичам бахара.

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

!Roxana! 
24.11.10 22:36

Ох, недей, че аз как рекламирах тука свински ребра


Отиваме в Теско, голем и свръх голем магазин тука за всичко, което можеш да си представиш.


Виждам аз свински ребра, и както мама си ме знае, писвам на високо "искам това"

партнера се паникьосва....

Взимам три огромни...ОГРОМНИ кутии с ребра, защото имат дискаунт....за пет паунда, три опаковки....и партнера вика, това не моем да го изядем 6 месеца бе жена, замразено в хладилника


И аз му викам, старото знае, довери ми се


Отиваме в къщи, готвя аз едни ребърца с подправки, ребърцата се стопяват и стават на пръчици пикантни....с френч фрайд картофки, с гарнитурка....и партнера, ама какво е това? викам, ми онова, дето го купихме днеска...и той вика, къде е другото, във фризера??? викам, ми не, всичкото е на масата

За САМО пет паунда, ядохме та ушите ни пращяха....


Още разказвам тая история....какво знаят британците за гладно пазаруване на свински ребърца?




Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.


Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

mirror_ 
24.11.10 22:46

Абе ние сме великите комбинатори, когато се наложи

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

!Roxana! 
24.11.10 23:19




Сложих подправки, омазах ребърцата с подправки


Оставих ги да постоят, сигурно два часа...междувременно подготвих картофките, салатката

После ги метнах във фурната....подпекоха се ....зацвърчаха...


Междувременно сложих салатата и виното на масата....


Партнера дойде, пийна....цуни-гуни, гуш-муш....

Извадих ребърцата, стопили се, станали препеченки, хрупкави


Почнахме.....ушите ни пращят.... хубава вечер стана....за 5 паунда всичкото....




Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.


Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

bobiO8 
25.11.10 07:52

Става и с месото от коремната област.Там е най-крехко и с малко сланинка по него.Режеш правоъгълни парчета.Чер пипер, червен, кимион, малко стрита чубрица и по няколко капки бяло вино. Супер мезе е.

Да станеш човек е изкуство.

Отговори

*
На село,
аватар

mirror_ 
25.11.10 09:56

на това месо му викаха "осмянка" и го готвеха с кисело зеле, когато колят прасето. Значи, толкова да ми е била сладка тази мазничка манджа. Сняг, осмянка и кръгъл самун селски хляб, от онзи с дебелата кора. Мммм...няма го вече този хляб, да ми напомня за детство

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: На село,
аватар

gogobravo 
26.11.10 10:42

а в нашето село пък освен на месото, усмянка казвахме на следното. Същото това месо разтопено до толкова,че да останат само мръвчици, "загасено" с вода след първоначалното запържване и с добавяне на червен пипер и сол най-накрая. Това след като се свали от огъня още течно се налива в буркани и се оставя да се втвърди...И е перфектната закуска през зимата намазано на препечена филия. А в зелето сготвено със свинско пък било то и постно свинско(бут, плешка) се слагаше като подправка...Една купа на масата и всеки си слагаше колкото си иска....

Едно кафе?

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
25.11.10 19:21

Баба ми правеше нещо подобно. Яде се тънко нарязано. Само че у нас червения пипер беше лют и конец не сме слагали. Ти какъв конец туряш?

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

mirror_ 
25.11.10 21:18

А какво го държеше да стои стегнато навито тогава?
Аз си имам един обущарски конец, който ми е за подобни цели. С него си провесвам и разни филета. С него си шия и пълнените пилета и риби.

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
26.11.10 09:27

А на вкус как е обущарския?

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

mirror_ 
26.11.10 12:41

Добър е, по-добър, отколкото връзките за обувки. Навиваш го на вилицата, като спагет и гълташ

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
26.11.10 15:35

За да не нагарча от конеца, баба ми го пъхаше в чорап. Когато месото беше повечко, слагаше от моите, 46 номер. После малко лепнат, но се свиква.

Редактирано от XlNG на 26.11.10 15:37.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 16:24

Употребявани или не?
За мене е важно, защото употребяваните спестяват допълнителното добавяне на синьо сирене...

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
26.11.10 18:04

+ гъби и розмарин!

Редактирано от XlNG на 26.11.10 23:26.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 19:46

Какво "гъби и розмарин"?

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
27.11.10 14:52

спестяваш, кво. Не ми подценявай чорапите!

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

himbeer 
27.11.10 15:42

Гъби und verschmorte Fuesse


by himbeer

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
27.11.10 18:05

Няма! Обещавам!
Отнасям се с подходящото внимание и уважение към всички видове чорапи, освен към тричетвъртите, тях не ги понасям, освен при шотландците...

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

vyprosche 
26.11.10 09:48

Дебел памучен конец.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 11:26

Не зная защо, но в кулинарията много отдавна е възприето да се използва бял конец и никакъв друг цвят...
Честно казано, за мене това е малко снобско, важното е конецът да е здрав и памучен, защото от опита, който имам, спокойно мога да кажа, че като се шие с бял конец, той твърде често приема цвета на препечената кожичка и трябва да го издирваш, за да не остане в нарязаната порция.
А ако е черен, няма как да го пропуснеш.
Между другото, т.н. "обущарски" конец е много специален, трябва да отговаря на много условия, на които другите конци не е необходимо да отговарят.
Примерно, освен да е много здрав и да е т.н. "двойнопресукан", трябва да може лесно да се навосъчава с обущарски восък и т.н. и т.н.

My blog

Редактирано от Sapiens на 26.11.10 14:55.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

XlNG 
26.11.10 15:17

1. Може ли конеца да е син или зелен като хируричните?
2. Ако сложа повечко конец, бахара не е ли излишен?

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 15:33

1. Може, обаче само ако печеш червено прасенце или пембяно агънце, за да е контрастен...
2.Хм, то и без това ще трябва да сложиш повечко конец, защото аз нанизвам бахарчетата като броница на конец, че да мога после наведнъж да ги евакуирам от яденето, а не да ги ровя и изваждам с пинцета...

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

bobiO8 
26.11.10 15:44

Конецът не е от значение. Да е здрав и все още неизползван. Е, ако си ударите повечко червено вино,може и него да похапнете.
Важна е обработката на месото. Рулцето /месото/ да е най малко 8-10см. диаметър. После - не трябва да се вари много в зелевият сок.Около две минути /понякога съм го попарвал само/ и трябва да съхне на проветриво място.

Да станеш човек е изкуство.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 16:28

Чувал съм, че като се вари повечко, една голяма част от сланината остава при варенето в зелевия сок и така месото става по-леко и нежно.
Но аз лично не съм го правил...

My blog

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

bobiO8 
26.11.10 16:53

Така е за сланината. Но от друга страна месото става твърдо и жилаво. За да се запази крехкостта му трябва просто малко по-вече да се попари или съвсем леко свари. Сланината става също много мека. Жалко,че не мога да покажа снимка, да онагледа това, което написах.
Който не обича много сланина, при обработката на месото, може да я изреже.

Да станеш човек е изкуство.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

bobiO8 
26.11.10 17:00

Да поясня,че става въпрос за месото от коремната област на прасето. Там то е тънко,около 1см. дебелина и затова при по продължително варене става жилаво и като подметка.
Когато се навие това месо на рулце, се набожда с остър предмет, нож, по-дебела игла, за да може при варенето зелевият сок да проникне по навътре в него.

Да станеш човек е изкуство.

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

Sapiens 
26.11.10 19:53

Благодаря ти за хубавата информация!

My blog

Отговори

*
Страхотна рецепта...
аватар

MoPcKu 
26.11.10 15:42

тамън са на тема мезета от свинско и телешко чакам само да позастудее малко, че при нас знаеш е голяма влага, а си и беше топло до оня ден...

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

mirror_ 
27.11.10 00:50

Влага. В къщи никога не успях да направя "Странжанско дядо". Не знам, дали ти си опитвал. Пробвах няколко пъти и накрая вдигнах ръце. То и без това, кой ще чака до пролетта да се вее толкова мръвка на простора.

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

Sapiens 
27.11.10 01:09

За да не се образува плесен от биологичния продукт, какъвто е червото плюс влагата, която е идеална среда за плесени, можеш още съвсем в началото, докато са пресни месните продукти, да ги оваляш в дървесна пепел. Съдържащият се в нея калий е добра защита от плесените.
Пък като направиш "Странджански дядо" без проблеми, можеш и да почерпиш чаша сухо червено вино с две парченца от него за мезе, за да го дегустираме компетентно...

My blog

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

mirror_ 
27.11.10 15:53

Знам, Сапи, знам. Знам я цялата технология, но не става.

Аз съм отгледана с "дядовци", сирене в толум, саздарми, бахури, наденици и тем подобни, макар че тогава мислех, че шунката и шпековия салам са върха на сладоледа.

В града не ми се получава. Климат. Затова питах, Морския. Евентуално, може да има трикове за тук. Имало е години, съм си досушавала луканките в хладилника.

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

XlNG 
27.11.10 16:19

Не е до града. Дядо ми дупчеше луканките с карфица и ги месеше с точилка върху филтърна хартия. Сушяха се на тавана, а къщата е до гимназия Раковски.

Напоследък зимите са меки

Аз не съм готованец като Сапи, ще си донеса сам виното!

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

Sapiens 
27.11.10 18:10

Да,да, и аз си имам, че и ще си донеса, ама само като някой ме покани...

My blog

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

Фиши 
28.11.10 10:57

Домашната луканка никога не е била предизвикателство в Бургас Ти едва ли ще се хванеш да мелиш, месиш и гъчиш кайма, та после да ги точиш тез луканки

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

Sapiens 
27.11.10 18:08

Ясно, сложен проблем...
Защо не опиташ, тогава, още от току-що напълнени, да ги държиш в хладилник.
Хладилникът най-определено изсушава.

My blog

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

MoPcKu 
27.11.10 18:19

Не става! Ако зимата е мека, а то последните 20 години 3-4 зими са били по-студени всички останали са били влажни и меки, ако уцелиш студена година става, но и "дядото" не трябва да е голям, а и не го чакай да изсъхне напълно губи му се чара и трудно се дъвче...
Засега съм подготвил и даже вчера опитах 1-ва реколта свински филе, малко играчка през деня в хладилника вечерта на терасата, но да се надяваме вече да застудее...

Отговори

*
Re: Страхотна рецепта...
аватар

Фиши 
28.11.10 10:51

Няма спасение, Мирърче! Моята майка и тя прави опити, но няма спасение от влагата.
Освен да се преместим да живеем в Странджата

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

himbeer 
27.11.10 15:46

Добре звучи

Но това ястие студено ли се яде?

Съхранява се в хладилник. Веднага е годно за употреба....с вино Ели ракия

п.п. Миналата седмица видях българско вино в магазина и веднага взех 1 бутилка. Миналата година пак бях купила едно българко, но не помня какво беше, но беше хубаво


by himbeer

Отговори

*
Re: Всичките прасета на мезета
аватар

mirror_ 
27.11.10 16:01

Студено. Нарвязано на филийки. И е за мЕзене. Макар че, що пък. Става за предястие.

От вино нищо не разбирам. Не ми понася. Удря ме в тилната област

Carpe diem! Deo volente!

Отговори

*
Re:ей, голяма драма
аватар

mmayacol 
04.12.10 08:30

предлагат ми едно прасенце 100 кг живо тегло и няма място във фризера, как да го измисля - незнам

Отговори

*
Каниш клубчето и готово!
аватар

XlNG 
04.12.10 14:51

За ножове и вилици не бери грижа. Сапи се похвали, че имал и хубаво вино.

аватар

mmayacol 
04.12.10 15:40